Pozdrav Zeppelin Craft Brewery

U početku bijaše prazne krigle i suha grla. Tada se netko, prije otprilike 7000 godina, dosjetio stvoriti pivo. I bi dobro. Zapravo još uvijek je. Možda najpopularnije piće na svijetu koje se dobije nepotpunim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog ili pšeničnog slada uz dodatak hmelja. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod pa se s pravom smatra “tekućom hranom”. Štoviše, energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka. No, tko sam ja da vas učim o pivu?! Ja sam samo fan tog gorkog napitka. Veliki fan. Upravo zato s radošću pratim pojavu i razvoj craft pivovara u zemlji. Kad kažem craft, mislim na proizvodnju piva iz kućne radinosti i baš u toj kategoriji, srećom, Bjelovar ima svog konja za utrku.

Ne samo da ima, već je jedan od ponajboljih craft pivara u zemlji i šire. Bjelovarčanin Daniel Babić, poznat u svijetu pivarstva kao ‘Žedni’. Daniel je jedan od najnagrađivanijih “homebrewera” iliti ga kuhara piva. Iznimno darovit i istančanog nepca za ocjenjivanje drugih, osim što je sudac u regiji, dobio je priliku okušati se na komercijalnoj razini, kao majstor pivar. Za sada mu ide sjajno, a kako i ne bi kad proizvodi nekoliko sjajnih piva pod imenom Zeppelin Craft Brewery. Kada sam lansirao ovu stranicu najavio sam kako će nam se putem pridružiti i neki prijatelji projekta i ljudi koji nešto vrijede. Zagovornik sam one da dobra ideja može promijeniti svijet i s ponosom mogu reći i najaviti kako su Daniel i Zeppelin Craft Brewery prijatelji mog projekta koji će povremeno i gostovati na ovoj stranici.

Iz prve ruke moći ćete doznati kako je to baviti se pivom, kako s ideje prijeći na realizaciju, ali i konkretne načine kako da skuhate sami svoje pivo. I donesete ga nama na degustaciju, naravno. O svemu će kroz niz pitkih tekstova pisati sam Daniel, koji je ljubav prema pivu podigao na višu razinu. Prava ljepota svega je u tome što bjelovarsko pivo možete pronaći u brojnim dijelovima zemlje i uvjeriti se sami o čemu pričam. Ovo će biti dovoljno za uvod, pa ću Vas samo ostaviti s linkom na kojem možete pronaći više o projektu Zeppelin Craft Brewery, da, ovo je bio link, a zakazujemo vrlo brzo i novi susret. Neka o pivu pišu oni koji o njemu više znaju, a naravno da ćemo ih nagovoriti da nam tu i tamo daju koju turu đabalesku pive. Ipak je to bjelovarski način. Otvorite um, napunite krigle i čitamo se.

Loša detektivska priča

Nekada davno, radio sam kao vodoinstalater. O tome će tek biti puno priča. Danas je ... Read more

Zbogom nasilje

Čovjek uči. Takvo je biće. Uči, napreduje i postoji. Ili ne uči i propadne. Brojne ... Read more

Odgovori