Omlet

Već danima me iz najdaljeg ugla frižidera, onog koji nalikuje na Mordor, gleda jedan sumnjivi mesni narezak. Model što dolazi u onoj čudnoj konzervi. Neugledan dizajn konzerve asocira na uspomene kakve dolete, tu i tamo, u publiku na hokejaškim susretima, a od kojeg je vjerojatno gori samo okus sadržaja te iste konzerve. No, gledamo se mi. Ne voli on mene, siguran sam u to, a ne volim ni ja njega. Radije posegnem za džemom ili nekim sličnim namazima za vrijeme gladi samo da ga ne diram. Do danas. Danas mi je na pamet palo što s tim bezobraznim mesnim nareskom. Idemo smisliti neko jelo i skuhati ga. Naime, muški Filipani su vrsni kuhari.

Brojni su razlozi što je tome tako, ali u kući Filipana muškarac je glavni u kuhinji. Otac, nesumnjivi autoritet koji revno prati emisije o kuhanju, recepte po novinama, unatrag par godina otkrio je Internet… Ima čovjek smisla za to. Za istač. Od ozbiljnih jela do kolača. Svjetski je poznat njegov način improvizacije. Tipa, spravlja pastrvu u limunovom soku ili tako nešto, a on uzme oradu i naranče. Kao, slično je to. Jednom je čak progurao kupine u tu kombinaciju. Na kraju sve što radi, zamalo sve, ispadne silno ukusno i zanimljivo. Onda po redu dolazim ja. Samo zato što smo otac i ja jedini muškarci u kući.

Ja sam sve, samo ne kuhar. Volim se motati po kuhinji, zaprljati posuđa daleko više nego što je potrebno, a sve kako bih polučio sasvim osrednje rezultate. Recimo da sam kulinarski nihilist, upitnog talenta za kuhinju i vječito gladan. Ipak, pronašao sam neke stvari koje mi dobro idu. Variva i omleti. Naravno, ono što spremiš tako da nabacaš sve u lonac i rokaj. Ne možeš fulati. And I shit you not, kad Marko skuha varivo ili neki brutalan omlet, pola sela se skupi na ručku/doručku. Puno mirodija, sirevi, razne vrste mesa, bilje… Samo daj! Baš tako sam danas pokušao spasiti onaj mesni narezak s početka priče. Omlet za dobar dan, mesni narezak se kao radi od mesa, ne može biti loše. Bilo je loše. Umjesto da mesnim nareskom popravim omlet, samo sam jaja učinio gorima.

Ali bio sam gladan i smogao sam snage da progutam taj odvratni omlet. Pa čak i ja koji mogu progutati takvu splačinu, ne mogu progutati vijest koju sam vidio danas. Papa Franjo (kaže vijest) je na današnji dan 2013. godine postao poglavar Katoličke crkve i značajno (kaže vijest) promijenio Crkvu. Možda sjajan PR, ali crkva, ona Katolička, i dalje ima iste probleme koje je imala i za vrijeme Pape Rammsteina ili kako već. Nažalost, svakodnevno smo svjedoci vijesti koje govore tome u prilog. Pedofilija, neslućena bogatstva i bahaćenja djelatnika te crkve koja užasavaju ljude diljem svijeta unatoč tome što sam Franjo zagovara posve oprečne stvari. Ljubav, dobrotu, skromnost, uvažavanje, jednakost, solidarnost. Sve vrijednosti za koje se i sam zalažem, ali sve nekako ostane na dobrom PR-u kojeg je netko fino zakuhao. Prema provjerenom receptu, ali gorak okus svejedno ostaje.

Narednik Blake

Naredniče Blake, svjetlo! - uzviknuo je skupnik Davids pokazujući rukom prema vrhu grebena. To je ... Read more

Potraži ovih 5 znakova u svom životu i promijeni život

STOP - jedan od najpoznatijih znakova u svijetu, a znači da treba stati. Vjerojatno postoji ... Read more

Odgovori