Doba svinjarija

Vani je zamalo dovoljno hladno da otpočne sezona kolinja na selu. Iako je svinja sve manje i manje, još uvijek na selu ljudi koji žive od poljoprivrede, kojih je također sve manje i manje, čekaju „Dan republike“ kako bi se bacili na kolinje i obradu mesa. Danas je to naoko barbarski čin, ali malo tko se uhvati celera i raži dok su na stolu tople đigerice s bijelim lukom, a kasnije mesine svih vrsta. Pa kobasice, čvarci… Osim pluća. Tko njih voli stid ga i sramota bila. Ostavite ih neka vise na gredi ispred štale, da se i mačke imaju čemu radovati. No, kako je došlo do kolinja? Često sam se pitao to. Svinja slovi kao jedna od inteligentnijih životinja u prirodi. Čak postoje primjeri divljih svinja, naravno u divljini, koje koriste oruđe kako bi došla do hrane. Unutar svinjske obitelji također postoji i hijerarhija što potvrđuje inteligenciju. Možda se čovjek bojao svinje i možebitnih bolesti, pa se bacio na kolinje i otkrio da je ova inteligentna životinja zapravo ukusna, a na njezinu žalost i relativno lako se uzgaja. Možda je sve izgledalo ovako…

Ulazeći u peti dan plovidbe novonastalim morem, u ono povijesno doba, stolar i zoofil Noa izađe na palubu svoje arke u svojim Speedo gaćama da ugrabi malo ranojutarnjeg sunca, da promrsi užegla muda i opsuje činjenicu što se morao tako rano ustati da nahrani marvu kao asistent Boga u velikom vodenom masakru. Osim žena. One ujutro trljaju oči pošto nemaju muda. Dan je bio prekrasan. Vodena prostranstva dokle ti oko seže. Arka je na svom putu za Žigljen samo nježno odguravala trupla nesretno utopljenih koji su već lagano počeli izranjati na površinu zbog plinova koji su nastajali u njihovim utrobama uslijed raspadanja trupla.

Ubrzo zatim probudi se mali Nenad i hitro istrči ocu na palubu jer je mališana najviše veselilo čišćenje staja u potpalublju i hranjenje sveg životinjskog svijeta uparenog na arci. Nenad se naravno ne spominje u Bibliji ili inim spisima toga vremena zbog činjenice što je bio mališa bio Noin fačuk ostavljen mu u nasljeđe nakon kratkog i burnog izleta u avanturu s lokalnom frizerkom Snježom iz Rakitja. Nju su kamenovali, a malog baš nisu previše spominjali. Elegantno rješenje. Tako se simpatično razroki Nenad i Noa uputiše u potpalublje nahraniti živinu kad odjednom li neka od svinja stane kašljati kao da vapi za jutarnjom cigarom nakon cjelovečernjeg žešćeg opijanja.

– Super… – ironično i ispod brka izusti Noa – Samo nam je još to trebalo.
– Što se događa sa svinjama oče? – upita razroki Nenad začuđen dosad neviđenim ponašanjem svinji
– Što bi se događalo, jebali smo ježa, eto što se događa! – odbrusi Noa vidno uzdrman situacijom.

Nije Noa od jučer, stari je on fakin. Prati teletekst dovoljno dugo da zna koja kladionica ima najbolje koeficijente i što je to svinjska gripa. Nema druge nego riješiti ovu svinjariju na jedini način na koji zna. Tada opali ovom svom pizdeku ćušku po glavi i samo dobaci.

– Trk mali gore kod žene mi i reci joj nek’ izvadi noževe, stavi vodu na peć, a u nahtkasliću mi imaš cigare pa i njih donesi… – te još jednom svojim odlučnim glasom zaustavi mladića…

– I probudi si braću, jebem te razrokog.

Old people like this

Naišao sam na zanimljiv članak ovih dana. Kaže članak kako Britanci imaju veliki problem sa ... Read more

2020.

Tek što nam nije na vrata zakucala 2020. godina, a ja ne mogu da se ... Read more

Odgovori